Voor

Trap voor

Na

Trap na

Trap renoveren

De trap in het nieuw gekochte huis was archilelijk. Een trede in (afgesleten) blokkendoosgeel, een trede in lelijk blauw,… Eronderdoor kwamen nog tig andere kleuren piepen. Boven was de kleurenboel iets minder. Daar was het een soort petroleumblauw.
Oorspronkelijk was de trap geen prioriteit. Er moest nog veel heen en weer gelopen worden in de gang en ooit zou ik de gang wel eens deftig renoveren.
Maar toen dacht ik aan het stof. Als je een trap afschuurt, dwarrelt het stof door het hele huis.
Tussen de andere klussen door, begon ik met het afschuren van de trap. Met een schuurmachine, met een speciale kop om op een boor te zetten, met de hand,… Schuren vlotte niet echt en dus probeerde ik decapant (aka afbijtmiddel). En nog een laag decapant. Ruim 3 maand en vele werkuren later gaf ik het op. De trap zou nooit meer volledig naturel geraken. Toch niet met mijn budget (zandstralen en een techniek onder hoge druk waren dus geen optie). Toch opnieuw schilderen dus. Ik koos voor wit.

Eerst de trap nog even opgeschuurd. Eerst met een grovere korrel, daarna met een fijne korrel. Vervolgens goed ontstoffen en ontvetten met een ammoniakoplossing (9 delen water, 1 deel ammoniak), naspoelen en laten drogen.
Omdat ik nog niet in het huis woonde, ging het relatief vlot, deze renovatie van de trap. Ik kon gewoon telkens van boven naar beneden werken en dan weggaan. Anders is het even opletten en om de andere trede schilderen.
Dus eerst 2 lagen primer (tussenin even opschuren en ontstoffen), dan 2 lagen lak, met een rollertje. Hier had ik moeten stoppen.

Maar ik had gelezen over een dure kleurloze vernis die een anti-sliplaagje op de trap legt. Helaas. Dat kleurloze bleek niet helemaal te kloppen. De trap kreeg een gele schijn.
Advies van specialisten werd ingeroepen maar er zat niet anders op dan de vernis af te schuren en nog een laagje lak te leggen. Zo geschiedde. Het eindresultaat mag gezien!
En ja, ik weet dat je rap vuil ziet liggen op wit (vooral in de hoekjes) maar dat keertje meer poetsen is het me echt wel waard. Wat een verschil met de oorspronkelijke trap(hal)!
Oja, de leuning heb ik (minder budgetvriendelijk) met een spuitbus gedaan. Niet 100% tevreden van het resultaat maar sowieso beter dan wat het was!

Comments are closed.