Elke maandag neem ik jullie mee, terug in de tijd. Niet zo heel ver terug in de tijd. Een jaartje ofzo. Midden in de verbouwingen. Naslagwerk voor mezelf en voor andere toekomstige handige Harry’s en Harriettes.

Vandaag installeren we gyprocbakjes voor de stopcontacten.

Met een speciale klokboor kan je de opening voor de gyprocbakjes maken. Omdat ik op 1 plek na, allemaal dubbele stopcontacten heb, was het even zoeken naar de juiste afstand. De truc is blijkbaar de gaatjes net iets te dicht bij elkaar te zetten zodat het eigenlijk net te klein is en dus goed spant. Het gat groter maken met een breekmesje is makkelijker dan een bakje in een te groot gat vast te maken.

In principe kunnen de bakjes er zo in maar bij het vastschroeven brak de gyproc hier en daar. Het is dus beter om die plaatsen te verstevigen. Helaas ben ik daar beetje laat achter gekomen. Nu, op zich geen probleem. Met Tec 7 plakte ik fijne latjes achter de gyproc.

Elektriciteit

In de living experimenteerde ik met PU-schuim om de bakjes in te plakken. Wat hebben we geleerd? 1) Dat schuim zet uit. Heel veel. 2) Je moet handschoenen aandoen als je PU-schuim gebruikt. Het goedje blijft dagen aan je vingers kleven. Voor mij dus niet meteen de ideale oplossing. Maar het bakje dat ik met PU-schuim vastgezet heb, komt in elk geval nooit meer los. Hoop ik.

Ik gebruikte de oranje gyprocbakjes. Was dus even zoeken naar de beste methode. Er zijn ook gele, van Legrand. Deze zijn iets makkelijker. Deze van Legrand hebben lipjes die de bakjes aan de andere kant tegenhouden. Ook de schroeven zijn makkelijker aan te draaien en groter waardoor ze beter houden. Maar waarom makkelijk als het moeilijk ook kan. En dan was er het prijsverschil ook natuurlijk.

Elektriciteit

Bon, de kabels zijn dus door de gyprocbakjes getrokken. De bakjes zitten vast. Voor het gemak, slaan we het tasso plakken en schilderen even over. Daar blog ik de komende weken nog wel eens over. We gaan de stopcontacten installeren. Dju zeg, heb ik me hier mispakt in hoelang dat zou duren. Wellicht omdat ik dit nog nooit gedaan had. Het duurt dus best lang om al die blauwe, groene en rode draadjes aan te sluiten en dan het geheel op zijn plaats te duwen in die oranje bakjes.

Op de geel/groene draad na, is het blijkbaar niet belangrijk in welke volgorde de draden zitten. Wel belangrijk is dat je het overal hetzelfde doet. Op mijn koelkast hangt dus een blaadje: BLAUW-GROEN-ROOD.

Elektriciteit

Op zich niet zo moeilijk. Je steekt de blauwe draad in het eerste gaatje (we gaan er dus even vanuit dat je de draden al netjes ingekort hebt op een 10-tal cm en ze ook al op de perfecte lengte gestript hebt) en spant het vijsje aan. Als je niet meer verder kan draaien, een grotere schroevendraaier nemen en nog een paar keer draaien. Als het een dubbele schakelaar is, een kort stukje blauwe draad in het gat ernaast. Idem voor groen en rood. De korte stukjes komen dan in het eerste gat van het tweede stopcontact. In het tweede gat dan de kabel die weer vertrekt. Hopelijk zijn de foto’s wat duidelijker dan mijn uitleg

Het moeilijkste vond ik dan dat hele boeltje in die oranje bakjes krijgen. Je moet zo een beetje draaien en dan de vijzen aanspannen. Ahum. En dan had ik nog de diepe bakjes genomen. (Er zijn verschillende afmetingen qua diepte. Vervelende was dat ik elke keer nog wat moest uitkappen maar dat is een kleintje als ik vergelijk hoe pijnlijk het nu al was voor mijn vingers om alles op zijn plek te duwen.)

Elektriciteit

Elektriciteit

Stopcontacten

Nu nog de afdekplaatjes en weer iets dichter bij een afgewerkte ruimte!

Comments are closed.