Met mijn 1m62 ben ik kleiner dan gemiddeld. Bij concerten moet ik op mijn tippen staan om iets te kunnen zien. Als ik iets van het bovenste schap wil nemen, heb ik een krukje nodig. En als ik ga shoppen, moet ik gegarandeerd mijn broeken nog een stuk innemen.

Ik ben een kleedjes-meisje. Ik heb maar 2 jeansbroeken. Het duurde een eeuwigheid voor ik ‘mijn merk’ vond. Ik haatte broeken passen. Geen enkele zat goed. Ik kan niks frusterenders opnoemen dan gaan shoppen voor een jeansbroek.

Tot ik vorig jaar volledig zonder broek viel en ik echt wel nieuwe jeansbroeken nodig had. Ik raapte mijn moed samen en liep de plaatselijke ZEB binnen.

Wat volgde maakt me tot op de dag van vandaag nog altijd blij! De verkoopster hielp me spontaan en met kennis van zaken. Ze haalde net die modellen uit de rekken die ik wou. En om de juiste kleur en de juiste maat te vinden, liep ze met plezier meerdere keren van pashok naar rek en omgekeerd.

Dankzij deze gedreven verkoopster vond ik eindelijk een jeans die perfect past.

Perfect op de lengte na dan. Die eerste broek liet ik bij de kleermaakster inkorten. Ik weet het, ik heb zelf een naaimachine… Maar aan inkorten van jeans wou ik me niet wagen. Tot die kleermaakster me vroeg hoe de jeans moest ingekort worden: met een nieuwe of een bestaande zoom.

Huh, met de bestaande zoom? Ik koos voor een gewone inkorting maar dat van die bestaande zoom bleef in mijn hoofd spelen. En toen viel mijn frank! Ik vermoed dat ik hiermee niet het warme water uitvind en dat er misschien een andere correctere manier is maar dit is hoe ik te werk ga:

Jeans inkorten met behoud van originele zoom

Opmeten

Je vraagt best hulp aan iemand anders om dit te doen. Trek de schoenen aan die je het vaakst met deze broek zal aandoen. De lengte van je jeansbroek mag namelijk iets langer zijn als je plant er een pump onder aan te doen dan als je voor een sneaker kiest.

Vraag de andere persoon om te meten van de originele zoom tot waar de broek ingekort zou moeten worden. Zorg dat je bij het meten mooi rechtop staat!

jeansbroek inkorten (1)

Afspelden

Deel het aantal cm dat de broek ingekort moet worden door 2. Plooi de zoom van de broek om tot je dus het aantal cm dat de broek ingekort moet worden gedeeld door 2 hebt. Reken hier de originele zoom niet bij. Speld de boord rondom af. Let extra goed op bij de naad. Deze moet echt exact op elkaar vallen!

jeansbroek inkorten (2)

Stikken

Stik nu exact op het boordje van de originele zoom. Het kleur van garen doet er niet toe want je zal dit toch niet zien.
Plooi daarna de boord terug om. Je zal de naad amper zien! Zeker niet als je er nog even met een strijkijzer overgaat.

Ik ben er nog niet uit of ik de overschot aan stof ga afknippen of niet. Je kan het teveel aan stof in de naad even vaststikken zodat het niet naar buiten kan vallen. Als je het afknipt moet je in elk geval de randjes zigzaggen zodat de stof niet gaat rafelen.

Eigenlijk piece of cake hoor, een jeansbroek inkorten! Moet jij ook vaak broeken inkorten? Hoe doe jij het?

0 comment on Jeansbroek inkorten

  1. Ik ben 1m78 en de beenlengte van mijn broeken is altijd maat 33. Die bestaat weinig tot nooit. Beenlengte 34 is dan weer iets te lang dus ik moet regelmatig inkorten. Gelukkig kan mijn memeetje dat heel goed en krijg ik er een tasje koffie bij 🙂