Er is in mijn huis heel wat gediyt. Gelukkig kon ik rekenen op advies en hulp van handige harry’s. Beetje bij beetje leerde ik zelf ook bij. Hoe je kan gyproc op maat snijden bijvoorbeeld.

Gyproc is een wondermiddel. Op een relatief eenvoudige manier kan je een ruimte een volledige make-over geven. De vorige eigenaar had planchettes in de living gehangen. Mijn eerste gedacht was van die te schilderen. Gelukkig hebben mijn maten me op andere gedachten kunnen brengen. Exit planchettes. Met dank aan de vele vrienden die wat afbraakplezier wel zagen zitten en me ook nog eens hielpen om alles tot in het containerpark te brengen! Een living in de ruwbouw, zo sloot ik 2011 af.

Er is in 2012 niet stilgezeten. Met wat hulp en advies legde ik nieuwe elektriciteit en nog andere leidingen en buizen werden vakkundig vernieuwd. En toen kon aan de opbouw begonnen worden: een kader voor het vals plafond, planken tegen de muren om de gyproc op vast te schroeven,…

Mijn plafond is 245 cm. Gyprocplaten zijn 260 cm lang. Ik heb me dus een keertje bezig gehouden met bandwerk: het alvast op maat snijden van die platen. In de lengte dan toch. De breedte (veel hoekjes en kantjes in de living) moest ad hoc gedaan worden.

Eens je de truc door hebt, is dat op maat snijden niet zo moeilijk. Eerst aan beide kanten van de plank 244 cm afmeten. En dat is geen typfout. Ik snijd de gyproc een centimeter korter want gyproc mag niet op de grond staan. Bij het schoonmaken zou de gyprocplaat water opzuigen. Had ik in de keuken dus verkeerd gedaan. Daar zijn het groene platen en ik dacht dat die daar wel tegen zouden kunnen. Ik wou die platen daar per se alleen doen en kan natuurlijk geen plaat in de lucht houden en terwijl schroeven. Stukje moeten afdoen toen de plaat er hing was een heel gedoe. Dus in de living 1 cm korter. Je kan kleine houtblokjes onder de gyproc zetten als je de plaat op de goede hoogte wil bevestigen en je het jezelf makkelijk wil maken.

Gyproc

Dus we hebben aan beide kanten van de plaat puntjes gezet op 244 cm.

Gyproc op maat snijden

Die 2 puntjes ga je dan verbinden met een potloodlijntje.

Gyproc op maat snijden

Een metalen lat (op de foto gewoon een houten lat – creatief gebruik maken van wat je al hebt liggen) is ideaal om op die lijn dan ook met een breekmesje door de buitenlaag (papier/karton) van de gyprocplaat te gaan. Dit doe je best aan de voorkant van de gyprocplaat. Dan heb je de mooiste afwerking. Op de foto doe ik het op de achterkant. Die brede platen zijn nu eenmaal niet zo makkelijk te draaien als je het alleen wil doen. Creatief zijn dus als je het alleen wil doen.

Gyproc op maat snijden

Als je een paar keer over die lijn gaat, kan je een plank (ik gebruikte dezelfde lat) onder de plaat leggen en het stuk dat weg mag makkelijk afbreken. Nog even de kartonlaag aan de onderkant doorsnijden en klaar om op te hangen!

Gyproc op maat snijden

Comments are closed.