Gyproc. Het is een woord dat ik de afgelopen 12 maanden ontelbaar veel keer heb uitgesproken. En het bleef niet alleen bij woorden. Een specialist ben ik (nog) niet maar ik heb al veel bijgeleerd en kan mijn plan trekken. Omdat ik toch maar weinig concrete info vond op het wereldwijde web en niet iedereen omringd is door handige raadgevende vrienden, doen we de komende weken, telkens op maandag, van gyproc op deze blog.

Gyproc kan toveren! Een oneffen muur wordt weer strak, een extra wand, buizen netjes wegwerken… Gyproc is the word! Ik wil hier geen reclame maken. Kan goed zijn dat het thuis andere gipsplaten zijn en niet van het merk Gyproc maar da’s gelijk Pampers en een Bic. Mijn excuses bij voorbaat. Lees gerust gipsplaat telkens ik Gyproc schrijf.

Er zijn verschillende soorten gyproc. Ik heb zowel gewone als vochtbestendige gyproc gebruikt. De witte platen voor de living. De groene in de keuken. Aan de muur kwamen platen van 12,5 mm, voor het plafond 9,5 mm. In de living en aan de muren in de keuken koos ik voor platen van 1m20. Da’s minder plamuren achteraf! Aan het plafond in de keuken kwamen platen van 60 cm. Of er groene platen zijn van 9,5 mm en 120 cm breed is me niet duidelijk. Ben ze in elk geval niet tegengekomen.

Zorg, zeker voor het plafond dat je 4 ABA platen neemt, dat zorgt voor mooiere, fijnere, onzichtbaardere naden. Ik vroeg in de winkel ABA en dan zijn blijkbaar maar 2 kanten van de 4 afgeschuind. Stom maar iets wat ik weet voor een volgende keer.

Aan het plafond kwam een sterk kader in hout. Je kan trouwens ook voor metalen profielen kiezen. Hier koos ik dus voor houten planken. Om de 30 cm (40 cm zou ook goed zijn) in de ene richting, om de 60 cm in de andere richting.

Gyproc

Eerst worden de gyprocplaten aan het plafond gevezen. Je hebt hiervoor speciale gyprocschroeven nodig. Je kan ook een speciale boorschroefkop kopen maar als je je schroefmachine op een lage stand zet en je werkt een beetje op je gevoel, komt het wel goed. Hier geldt vooral: al doende leert men. De schroeven mogen niet te diep zitten anders zak je door de plaat maar wel diep genoeg zodat de schroefkop helemaal verzonken zit; ik wrijf er altijd even over om te voelen dat het goed zit.

Gyproc

Gyproc

Belangrijk is wel dat je op voorhand uitdenkt waar je je lichten wil hangen. Ooit. Want die plaatsen moet je extra verstevigen. Ik bevestigde steeds wat extra planken aan het kader. Foto is niet super geslaagd maar hopelijk zie je wel wat ik bedoel. Tijdens de werken moet je trouwens veel foto’s nemen om te illustreren waar de planken zitten, waar de versteviging zit, waar de kabels en andere leidingen lopen. Ooit komt het van pas!

Gyproc

Als het plafond er helemaal hangt, kan je aan de muren beginnen.
Zelfde systeem. Alleen is het kader hier wat makkelijker. Ook om de 60 centimeter verticaal. Horizontaal een 40-tal cm. Verder uit elkaar moet volgens mij ook lukken. Versterken met bijvoorbeeld OSB-platen waar je zware kasten wil bevestigen. En best ook waar je stopcontacten wil. Zorg dat de gyproc niet tegen de grond komt. Zo kan er bij het dweilen geen vocht aan de gyprocplaat. Om de gipsplaten alleen te hangen en toch die cm te respecteren, schoof ik hier en daar een spie onder de gipsplaat. Bijna kinderspel zou ik zeggen. Ahum.

Gyproc

Omdat het meestal vlot gaat en je ook echt resultaat ziet, is het eigenlijk best wel een leuk werkje om doen.

Volgende week gaan we naden uitplakken en opschuren. Hou je stofmasker maar al klaar!

Deze blog kan affiliate links bevatten.

Comments are closed.