En toen was er licht (1)

Elektriciteit-dingen. In den beginne van de Grote Verbouwingen had ik er nog wat schrik voor. Maar als je zo goed als alle elektriciteit in je huis wil vernieuwen, leer je maar beter snel van die schrik af te komen. De zekering ligt af, wat kan er dan verkeerd gaan – hoe vaak ik dat niet tegen mezelf zei… Het hielp!
Ben nog altijd geen fan van elektriciteitswerken maar ik trek mijn plan.
Het plafond in de keuken is ondertussen ook uitgeplakt en dus kon ik mijn verlichting ophangen. Ik koos voor een patrijspoort-achtig model, spatwaterdicht. Ook in mijn duikberging trouwens. Hoe toepasselijk!
Bon, die lamp ophangen dus. Ik had op voorhand (lees: voor de gyprocwerken) al uitgemeten waar de lamp moest komen. En ik had er zelfs aan gedacht om die plek te verstevigen! Goed bezig, hé?!
1. Eerst haalde ik de kabels door de rubberen sluiting (don’t worry, de zekering ligt af, er zit dus geen elektriciteit op de kabels – Vergeet dit zeker zelf ook niet als je aan de elektriciteit moet prutsen. Check in geval van twijfel bij een vakman). Vervolgens schroefde ik de plaat tegen het plafond. En dan kwam het echte elektriciteitswerk.

En toen was er licht (2)

2. Eerst de elektriciteitskabels wat bijstrippen (ik ben geen pro dus ik gebruik een beetje mijn eigen termen, sorry). Niet te kort. Niet te lang.
De rode/bruine draad en de blauwe draad (ik zei toch dat ik geen pro ben…) maak je dan eerst vast in een suikertje.

En toen was er licht (3)

3. Mocht je de lamp ooit willen veranderen krijg je de draadjes makkelijker los als je een suikertje gebruikt. Bij mijn lamp stond dit niet in de gebruiksaanwijzing. Ik heb het dus ook moeten ondervinden hoe moeilijk het was om weer los te krijgen zonder suikertje.
Nog een pro-tip: als je het vijsje al goed spant, toch nog een keer of twee verder draaien.
Aan de lamp zelf steek je 2 korte draadjes in, bij mij was het gewoon inklikken. Bij mijn lamp stond een N (neutre) waar de blauwe in moest. Aan de andere komt een rood draadje.
De andere uiteinden van deze draadjes komen ook in het suikertje.
Zorg dat je aan de andere kant van het suikertje dezelfde kleuren bijeen steekt. Is niet noodzakelijk maar wel meer volgens de regels van de kunst.

En toen was er licht (4)

4. Dan blijft nu nog de geel/groene draad over. Volgens de gebruiksaanwijzing bevestigde ik deze onder het vijsje, zoals aangeduid.

En toen was er licht (5)

5. Klaar om te testen! Even de zekering aangelegd en oei, geen licht. Detail vergeten. Snel nog even een spaarlamp ingedraaid. Nog eens zekering aan en jawel hoor: gelukt!

En toen was er licht (6)

NOOT: Ik ben geen elektricien. Heb gewoon gekeken hoe anderen het doen en voor ik begon nog even de gebruiksaanwijzing van de armatuur gelezen. Opmerkingen en verbeteringen zijn altijd welkom!
Voor je begint: zekering afleggen. Bij twijfel vakman raadplegen. Deze blog en de schrijfster ervan kunnen in geen geval verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele problemen.

Comments are closed.